Säkerheten är viktig

Om nyckelband används på arbetsplatser gäller det att man har koll på säkerheten. Om banden hängs runt halsen och fastnar i en maskin eller liknande kan situationen bli riktigt otäck eller till och med ha dödlig utgång om det vill sig riktigt illa. I standardutförande har de flesta nyckelband inga knäppen och med tanke på den starka kvaliteten kan det ta mycket lång tid innan bandet går av. Detta kan också vara värt att tänka på om någon skulle ge nyckelbandet till ett barn då barn ofta är mycket aktiva och lätt kan falla och bli hängande i något med bandet.

Nästan alla modeller av nyckelband kan dock utrustas med säkerhetsfästen eller snabbknäppningar. Dessa gör nyckelbanden än säkrare. Om ett ryck eller drag uppstår knäpper bandets fäste upp sig och man slipper sitta fast. Detta gör det också lätt att snabbt få av eller på sig nyckelbandet eftersom man slipper trä det över huvudet. Med ett knäppe kan man lätt bara knäppa bandet runt halsen och lätt rycka bort det.

Det finns också olika typen av fästen som kan sättas mitt på bandet. Dessa gör att man slipper böja sig eller ta av sig hela bandet för att låsa upp en dörr eller visa fram sitt passerkort. Dessa fästen kan enkelt knäppas loss, och sedan snabbt knäppas tillbaka. Risken att tappa bort mobil, kort eller nycklar minskar alltså rejält med denna sorts spännen.

I många fall kan det kosta någon krona extra att välja ett säkerhetsspänne på nyckelbanden men ofta kan det vara värt det. Risken är annars att företaget kan stämmas för att ha orsakat skador eller till och med en persons död. Då är den extra kronan värd en del. Dessutom blir banden långt mycket smidigare att använda om lite mer energi läggs på själva utformningen. Det gör att företagets reklam syns än bättre.